Loading...
Tillbaka

Dr. Ina Weinbauer-Heidel på Knowly Week 2023: Vad som får utbildning att fungera

Av:
Carl-Adam Hellqvist
Co-founder, Knowly
LinkedIn

"What makes training really work?"

Fem dagar går snabbt, särskilt när man har trevligt. Så var det plötsligt dags för den femte och sista föreläsningen på Knowly Week 2023. Denna gång av Dr Ina Weinbauer-Heidel, forskare, författare, universitetsföreläsare och konsult. Och hennes fråga, tillika titeln på föreläsningen och hennes bok är:

What makes training really work – the 12 secret levers of transfer effectiveness

Den här artikeln är en sammanfattning av hennes föreläsning.

Artikeln fortsätter under videon ↓

Genvägar till övriga sammanfattningar av Knowly Week-föreläsningar

Dag 1: Anna Gullstrand, Mentimeter »

Dag 2: Rebecka Thulin, Handelsbanken »

Dag 3: Caroline Lornudd, ledarskapsforskare »

Dag 4: Patrik Ågren, PostNord »

Problemet med utbildningar handlar ofta om transfer, alltså överföringen. Hur ska lärandet överföras så att det verkligen får positiva resultat?

Enligt studier har man sett att hela 85% av alla som deltar i utbildningar inte använder det de lärt sig på ett positivt sätt. Enbart 15% försöker tillämpa det. Riktiga dåliga siffror, menar Weinbauer-Heidel.

Hur hittar vi "den heliga graal" för inlärning?

Weinbauer-Heidel konstaterar först och främst att de som forskar om transfer själva har ett transfer-problem.

Överföring sker på 3 olika områden:

 • Deltagare
 • Kursens utformare
 • Organisationen

Här har man hittat över 100 olika faktorer som påverkar framgång, och frågan inställer sig naturligt: Vad i hela världen ska man göra med så många?

Weinbauer-Heidel har tittat på samtliga faktorer och kommit fram till något spännande.

Hon såg att många av frågorna var intressanta men att de inte var till någon praktisk hjälp när det gällde att hantera Transfer. IQ har till exempel betydelse, men att genomföra IQ-tester inför varje utbildning skulle vara en omöjlighet. Alltså bestämde hon sig för att bortse från alla faktorer som inte kan vara till praktisk hjälp i inlärningen. Hon tog även bort de som bara har en liten påverkan. Till slut återstod 12 punkter för vad som är betydelsefullt när det gäller att omsätta inlärda färdigheter i praktiken.

12 spakar för effektiv överföring

Deltagare:

 1. Transfer-motivation
 2. Självtillit
 3. Vilja till överföring

Utbildningens utformning:

 1. Tydliga förväntningar
 2. Innehållets relevans
 3. Aktiv träning
 4. Transfer-planering

Organisation:‍

 1. Tillämpningsmöjligheter
 2. Personlig förmåga till överföring
 3. Stöd från handledare
 4. Stöd från kollegor
 5. Förväntningar på överföring inom organisationen

Stöd och planering

En av de viktigaste punkterna är stöd från handledaren, som har en avgörande betydelse för att det som lärts in ska kunna tillämpas. Här måste man uppmuntra handledare att stötta, främja och efterfråga att deltagarna drar nytta av och använder det de lärt sig.

Detta ligger dock i handledarens eget intresse. Och för att underlätta för dem finns enkla verktyg att tillgå, som exempelvis ett formulär för egenkontroll att fylla i innan utbildningen börjar. Det hela är forskningsbaserat, och man får svar på hur väl man kan stötta kurdelatagarens förmåga att överföra det de lärt sig.

"Ett 15 minuters samtal mellan kursdeltagaren och handledaren hjälper oerhört mycket för att överföringen ska blir mer lyckad."

En annan viktig punkt är planering.

Weinbauer-Heidel liknar den som genomgått en utbildning med någon som klättrar uppför ett berg med en stor packning på ryggen. I packningen finns allt det som hen har lärt sig under utbildningen. Problemet? Ryggsäcken blir lätt för tung.

Lösningen? Att förse deltagaren med en lätt ryggsäck som bara innehåller den nödvändiga kunskapen. Detta innebär kunskap som planerats väl och som kan tillämpas direkt.

Men hur packas då en sådan ryggsäck? Återigen hittar vi svaret inom forskningen:

Att paketera kunskap för Transfer

Planera dina handlingar, inte bara dina mål. Då blir de gjorda, och målen nås som en följd. Om du vill gå ner i vikt, fokusera på det konkreta, att äta färre kalorier, inte på det mer svävande målet "tappa kilon". Samma enkla princip gäller för allt, även för utbildningar på jobbet. I den lätta packningen ligger alltså konkreta och enkla handlingsplaner.

"Låt oss göra något av hela den här Transfer-grejen, för jag tror det är precis vad som gör oss inom L&D värdefulla och meningsfulla för företagen – och för oss själva."

Vi tar vi med oss Dr. Ina Weinbauer-Heidels kloka avslutningsord och ger oss ut i L&D-vardagen, med en innehållsrik men behagligt lätt – och förnuftig – packning på ryggen.

“Fråga inte hur du kan motivera andra, fundera kring hur du kan skapa en miljö där de motiverar sig själva.”

Edward Deci

Missa inga nya artiklar!

På Knowly älskar vi att lära om lärande, och att dela med oss av våra kunskaper.
Fyll i din e-post, så hör vi av oss så snart vi publicerar nya artiklar.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.